Ayam Organik dengan Reban ringkasnya
Sekarang ini permintaan ayam organik semakin meningkat, makanan kesihatan ini menjadi pilihan orang ramai yang inginkan kualiti daging yang istimewa dan berkhasiat tinggi, harganya yang mahal dan kurang dipasaran menjadikan ianya satu perusahaan yang mempunyai potensi besar untuk pendapatan lumayan. Membela ayam organik tidaklah sesukar yang disangka, yang penting kita tahu cara pengendaliannya. Buat permulaan tak perlulah kita membina reban berteknologi tinggi seperti yang di usahakan oleh para penternak profesional. Hanya perlu reban biasa untuk ayam berteduh yang diperbuat dari kayu-kayu hutan atau kayu-kayu & papan terpakai berserta atap zing terpakai yang ringkas, cuma ada belanja sikit untuk membuat pagar mata punai, supaya ayam ternakan kita tidak keluar dari sarang dan terlindung dari binatang buas seperti biawak dll.
Projek ayam organik ini ialah untuk memenuhi tuntutan Fardhu Kifayah bagi menyediakan makanan dan pasaran yang halal lagi suci untuk umat islam kita, terutama dengan laporan ‘tidak enak’ mengenai ayam di pasaran sekarang. Ayam organik atau dipanggil ayam sihat kerana ialah pemakanannya datang dari sumber yang bersih seperti temukut, jagung, serbuk ikan dan sebagainya. Ia benar-benar bebas daripada sebarang makanan yang bercampur dengan bahan kimia yang bahaya untuk tubuh kita.
Ayam organik ini tidak perlu disuntik apa-apa hormon, vaksin atau antibiotik. Kaedah suntikan itu kini menjadi amalan sebahagian besar penternak, supaya ayam mereka cepat besar. Sumber daripada tumbuh-tumbuhan herba yang di ekstrak kaya dengan bahan antioksida dan antikanser seperti halia, kunyit , pandan, daun mambu dan lain-lain digunakan sebagai sumber makanan dan antibiotik serta vaksin semulajadi.
Asas Campuran Makanan Ayam Organik
1) HABBATUS SAUDA ( Jintan Hitam-ada jual kat kedai india)-UBAT AYAM
2) TEMUKUT (Beras Hancur)
3) JAGUNG, PADI, UBI KAYU, HAMPAS/ISI KELAPA, KELEDEK, NASI
4) SERBUK IKAN (Kepala ikan bilis pun boleh)
5) HALIA (Dikisar & dikeringkan)
6) PANDAN (Dikisar & dikeringkan)
7) KUNYIT (dikisar & dikeringkan)
8) TULANG HANCUR ( Ikan,Ayam, Kambing & Lembu dll-Sumber kalsium utk tumbesaran ayam)
5) DAUN MAMBU (Untuk Vaksin)
6) AIR BEBAS KLORIN (sumber minuman)
CARA MEMBUAT MAKANAN ORGANIK TERNAKAN
BAHAN-BAHAN:
3 sudu jintan putih (ditumbuk halus)
½ cawan kari daging
1 tong dram jagung atau bahan-bahan asas makanan seperti diatas)
6 kg gula merah
3 kg garam
1 kg serbuk underground rock
CARA-CARA:
1. jagung tadi di kisar kasar
2. campur bahan2 lain di atas, TIDAK PERLU masukkan air
3. simpan dalam tong tersebut, peram 14 hari utk penapaian yg lengkap.
4. kalau keringkan, jadilah ia makanan kering
http://duniaherbahpa.com/2008/07/artikel-ayam-organik-hpa/
http://harizamrry.com/2007/10/panduan-memelihara-ayam-kampong-secara-kecilan/
salam encik
ReplyDeletemakanan ini ada expired date atau tidak?
tahan berapa bulan ye?
dan kuantiti ini untuk berapa ekor ayam makan?
tq,,,
bahan2 diatas berapa berat setiap bahan untuk dicampur
ReplyDeletejagung bukan GMO ke?
ReplyDeleteIni utk ayam organik dan kambing ya..
ReplyDelete